Podle čeho vybrat sprej, či fix?

Poradíme Vám, jaký sprej, či fix použít na Vaší práci a jaké jsou rozdíly mezi jejich parametry.

Obsah:

spreje-1  fixy a popisovace-1

 

Rádce při výběru spávného spreje, či fixu:

information Dřevo, kov, plast, či další materiály? Akryl, nebo něco jiného? Pomůžeme Vám s výběrem té správné barvy pro Vaší práci.

Pokud si lámete hlavu nad tím, jakou barvu, či produkt zvolit pro Vaší práci, pak pozorně čtěte. 

 

spreje-1 

 

pantograff-art-store (49) V první řadě se budeme věnovat barvám ve spreji. Zde je nutné si prvně stanovit, co chci s barvou dělat a tedy jaké by měla mít vlastnosti.

 

pantograff-art-store (48) Lakýrnické práce:


Chcete vdechnout nový vzhled svému jízdnímu kolu, automobilu, či nábytku? Pak je pro Vás asi důležité aby barva vydržela. Toho docílíte jednak správným pracovním postupem, ale i vhodným výběrem barev.

Pokud bude lakovaný předmět z kovu, pak doporučujeme takové barvy ve spreji, které zcela vyschnou a po svém vytvrdnutí jsou odolné vůči vrypu. Například Molotow Premium 400 ml jsou díky extra drcenému pigmentu skvělou volbou právě na lakování kovů. Pro zvýšení přilnavosti barvy doporučujeme používat základ na kovy, který má rovněž antikorozní vlastnosti. Molotow Premium je vhodné rovněž na tvrdé materiály a předměty například z keramiky, skla, sádry a pod. Levnější alternativou na tyto materiály jsou například spreje značky MTN.

molotow-premium-400ml

 

pantograff-art-store (37)  Dekorační práce:


Chystáte se na vlastní design obalu na telefon, skateboardu, či květináči? To pro Vás bude důležitá přesnost spreje a jeho dobré ovládání. Pokud bude navíc materiál z plastu, či jiného pružného materiálu, doporučujeme například spreje MTN 94 (matné), či MTN Hardcore (lesklé). Díky své flexibilitě jsou tyto spreje vhodné na plasty, dřevo a většinu dalších povrchů. Vždy je však doporučeno použít základovou barvu na konkrétní materiál a zvýšit tak přilnavost barvy k materiálu. Na polystyren je základová barva podmínkou, aby nedocházelo k deformaci EPS vlivem chemické reakce s barvou.

mtn pro

 

pantograff-art-store (23)  Graffiti:


Váš plán je v tomto případě první rozcestí volby. Pokud se chystáte na legál, máte v plánu udělat plátno, nebo si prostě chcete malování více užít a mít větší kontrolu nad průchodem barvy, pak byste měli vybírat z barev s nízkým tlakem. Zde je jednoznačně nejlepší volbou MTN 94, popřípadě Molotow Premium.
Pokud upřednostňujete rychlejší barvy s vyšším tlakem, pak jsou velmi oblíbené spreje Montana Black, či MTN Hardcore, popř. Kobra.

Koukněte na produkty optimalizovány právě pro potřeby graffiti. V nabídce jsou označeny graffiti optimized (G.O.).

mtn_94 (10)

 

pantograff-art-store (30) Fine art:


Pokud pracujete například v ateliéru, nebo doma, pak jsou pro Vaší práci vhodné barvy ve spreji s nízkým zápachem, nízkým tlakem a dobrým krytím. Ideálním řešením jsou v tomto případě například akrylové spreje na vodní bází MTN Water Based, které mají téměř nulový zápach a výborné vlastnosti. Stejně tak spreje MTN 94 jsou s nízkým zápachem a nízkým tlakem, takže je s nimi možné dosáhnout velmi precizních tahů.

Produkty pro fine art jsou označeny v nabdíce a nebo koukněte sem.

mtn water based 

 

pantograff-art-store (29) Industrial:


Pracujete v náročném prostředí, či je lakovaný předmět vystaven silným vlivům okolí, jako je vlhko, koroze, žár a jiné? Či máte zájem o vysoce kvalitní výsledek své práce? Pak je dobré nic nepodcenit a vybrat ty správné produkty. Zajímavou nabídku pro náročné má například MTN, nebo Montana cans.

Produkty pro industrial jsou v nabídce označeny jako profi work.

montanacolors

Prohlédněte si kompletní nabídku sprejů:

 

 

 fixy a popisovace-1

 

highlighter Nyní se podíváme na fixy a popisovače. I zde je nutné si prvně stanovit, jaké vlastnosti jsou pro plánovanou práci důležité.

 

pantograff-art-store (56) Barva má hodně vydržet:


Je-li hlavní podmínkou velká odolnost, pak jsou pro Vás zajímavé fixy na olejové, tedy syntetické bázi. Tyto fixy jsou vhodné pro značení i v náročných podmínkách a vynikají vysokou přilnavostí k materiálu. Dobrou volbou v tomto případě jsou například fixy řady UNI Paint, či Edding.  

edding-750 (1)

 

pantograff-art-store (24) Barva má rychle schnout:


V případě potřeby rychlého schnutí barvy jsou vhodné fixy a popisovače na alkoholové/lihové bázi. Ty jsou po svém zaschnutí vysoce permanentní a mají dobré krycí vlastnosti. V této kategorii stojí za zmínku například fixy a popisovače MTN, nebo Grog.

grog-squeezer-05 (1)

 

pantograff-art-store (20)  Barva má výborně krýt:


Jste-li nároční na krycí vlastnosti barvy fixu, či popisovače, pak doporučujeme akrylovou bázi, například z řady MTN Water based, či kultovní Molotow One4all. Akrylické produkty jsou na vodní bázi a po svém zaschnutí jsou vodě odolné. Je vhodná na většinu materiálů a nedráždí kůži.

molotow one4all-127

 

pantograff-art-store (7)  Barva má jít jednoduše odstranit:


Pokud hledáte popisovače pro dočasné znační, například na tabule, či skleněné výlohy, pak jsou pro Vás připraveny fixy na křídové bázi. Ty jsou po svém zaschnutí otěru odolné za sucha a jednoduše odstranitelné vodou. Na bílé tabule jsou pak fixy na vodní bázi, snadno smazatelné za sucha.

window-marker-15mm (3)

 

 

blogging Srovnání nabídek fixů různých výrobců si můžete prohlédnout na našem webu pantograff.cz: Fixy a popisovače naší nabídky. 

 

information O tom jak na práci se sprejem se dočtete v tomto článku. 

postup pri praci-1

 

O použití fixů a popisovačů se dozvíte v následujícím článku. 

tipy pro praci s fixy-1

 

Spousty inspirace dodá náš blog s návody a tutoriály. 

navstivit blog-1 

 

contact (1) Pokud stále nevíte, jakou barvu, či produkt použít na Vaší práci, neváhejte se na nás obrátit. Rádi pomůžeme a poradíme na mailu info@pantograff.com.